Συνταγή: Τζουλαμάς
Ο Τζουλαμάς είναι Παραδοσιακό Μεσσαρίτικο φαγητό,απαραίτητο στο αποκριάτικο τραπέζι.
Πρόκειται για παλαιό Κρητικό φαγητό που κατα την περίοδο της τουρκοκρατίας άλλαξε ονομασία,χωρίς όμως να έχει σχέση με την τουρκική κουζίνα.
Συστατικά
Υλικά Για το φύλλο:
Μισό κιλό αλεύρι
δύο κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
ένα ποτήρι νερό
Υλικά για τη γέμιση:
Μισό κιλό συκώτι χοιρινό ή αρνίσιο
μισό κιλό ρύζι
ένα φλιτζάνι σταφίδες
1 φλιτζάνι φιστίκια καθαρισμένα ή αμύγδαλα
1 φλιτζάνι βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, γαρύφαλλο, κύμινο, μοσχοκάρυδο,
1 ποτήρι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ζωμό κότας.
Οδηγίες
Ψιλοκόβουμε το συκώτι, το αλατοπιπερόνουμε και το τσιγαρίζουμε με λίγο βούτυρο. Προσθέτουμε νερό και βράζουμε το ρύζι (2 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι ρύζι).
Λίγο πριν να κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε στη γέμιση τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
Στο τέλος, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε 3 φύλλα.
Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο, απλώνουμε ένα φύλλο και το πασπαλίζουμε με κανέλλα και ζάχαρη.
Στρώνουμε πάνω τη μισή γέμιση και πασπαλίζουμε με κανέλλα και ζάχαρη.
Απλώνουμε άλλο ένα λεπτό φύλλο, το βουτυρώνουμε, πασπαλίζουμε με κανέλλα και ζάχαρη, στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και τελειώνουμε με ένα ακόμη φύλλο.
Ραντίζουμε από πάνω με το ζωμό της κότας και πασπαλίζουμε με κανέλλα και ζάχαρη.
Αντί για το ζωμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γάλα, με το οποίο όμως θα περιχύσουμε το φαγητό στη μέση περίπου του ψησίματος.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου